22. maaliskuuta 2007

Sukan alku ja malliharjoitteluja

En ole oikein jaksanut tehdä isompia projekteja, neuletakin hihaa aloittelin, mutta ärsyttää laskea lisäyksiä joten ajattelin tehdä välillä jotain missä ei tarvitse ajatella mitään. Tein joululahjaksi Irmalle ne Jaywalkers-sukat ja pidin mallista kovasti. Siispä miksi en tekisi itsellenikin samanlaisia kun sopivaa lankaakin on valmiina varastossa? Tänään sain ensimmäisen sukan varpaisiin asti valmiiksi ja sitä sovitellessani totesin, että liian kireä varsi tuli! Ja eikun purkuhommiin... Tässä uuden version alku, nyt on vähän löysähkö, joten yritän kaventaa nilkkaa kohti sopivasti. Eli siis pitää laskea ja miettiä ja muistaa vielä toistakin sukkaa tehdessä miten ne kavennukset menivätkään. Ei sitten tullutkaan ihan yksinkertainen projekti tästäkään. Huoh.
Lanka on mielestäni edelleen kyllä kivaa (Hjerte 4 sock) ja mallikin ihan hauska. Sukanpohjatkin ovat jo valmiiksi mustat.

Eilen illalla päätin selvittää miten se kolmiohuivi (Shetland triangel by Evelyn A. Clark kirjassa wrap STYLE) oikein tehdään. Jälleen kerran tulin siihen lopputulokseen, että se tehdään ohjeen mukaan, rivi kerrallaan, mikä yllätys! Eli aluksi virkataan toisesta langasta löysä ketjusilmukkaketju, joka on muutaman silmukan verran pitempi kuin silmukkamäärä jonka aiot luoda. Tässä tapauksessa siis noin 4-5 ketjusilmukkaa:
Helppoa, vai mitä? Sitten ketjusilmukkaketjun keskimmäisiin silmukoihin luodaan huivilangalla kaksi silmukkaa:
Neulotaan 6 kerrosta:
Neulotaan vielä kerran 2 silmukkaa (eli ihan molemmat) ja käännetään työtä 90 astetta myötäpäivään, poimitaan sivusta 3 silmukkaa:
Sitten puretaan ketjusilmukkaketju v a r o v a s t i ja poimitaan alussa luodut 2 silmukkaakin puikoille ja neulotaan nekin ja ta-daa: sinulla on puikoilla yhteensä 7 silmukkaa, joista aloitetaan kuvioneuleen neulominen mallipiirroksen mukaisesti. Tästä työ leviää langankiertojen avulla siten, että tämä aloituskohta sijoittuu lopulta todellakin niskaan eli aloitusreuna "leviää" pysyen suoranakoko ajan. En tiedä miksi tuo aloitus on niin monimutkainen, eikö olisi voinut luoda suoraan seitsemää silmukkaa ja aloittaa niillä? Ehkä tästä sitten tulee näin muka jotenkin parempi.
Tässä vaiheessa on tehty 10 kerrosta ja silmukoita on 27 kpl:
Olin ajatellut tehdä huivin Wetterhoffin Sivilla-langasta, mutta nyt väri tuntuu jotenkin pliisulta... Jos vaan pääsisin lankakauppaan...
Näistä lehdistä en ihan heti ole saanut mitään inspiraatiota, mutta ehkä myöhemmin!

5 kommenttia:

JaanaM kirjoitti...

Ensimmäistä kertaa löysin blogisi. Kauniita neuleita!
Ja kiva tuo "rautalangasta väännetty" huivin aloitusohje. En ole edes uskaltanut yrittää aloittaa tuollaista huivia. Vielä :)

Anonyymi kirjoitti...

Olipa hyvä tuo huivin aloitusohje. Olen aina halunnut aloittaa tuollaisen tyylisen huivin mutten ole vielä uskaltanut. Ehkä joku päivä.

.k kirjoitti...

Hei, mistäs olet tuota Hjerteä ostanut? Yritin nettikaupoista katella mutta ei sattunut silmiin.

helena kirjoitti...

Kiitos kommenteista! Hjerte 4 sock -lankaa olen ostanut Itäkeskuksesta Lankavakasta. Ostin tuota mustankirjavaa ja punakirjavaa, en muista oliko muita värejä tuolloin (joskus lokakuussa jo). Vyötteessä lukee Hjertgarn 5230 Odense Denmark, josko auttaisi nettihakuja.

helena kirjoitti...

Sorry .k,
huomasi juuri että olin kirjoittanut langan nimen aluksi väärin eli ei a-kirjainta sanan sock perään. Ainakin stickbutiken.se tuli googlettamalla.