24. lokakuuta 2009

Harjoituksia

Harjoitus tekee kuulemma mestarin, pitää siis harjoitella lisää.

Kässäkurssilla ensimmäisenä työnä tehtiin alikekuvioitu seinätekstiili. Ensin piti suunnitella ja piirtää malli, jonka halusi tehdä ja sitten suurentaa se oikeaan kokoon. Samalla mietittiin materiaaleja ja tehtiin niillä pieniä testejä. Uskomatonta, mutta tähän saimme kulumaan parikin kurssikertaa.

Halusin aluksi aivan ehdottomasti käyttää työssä osittain pellavaa, mutta en saanut sitä käyttäytymään siten kuin olisin toivonut. Villalevyjen värivalikoiman vuoksi päädyin ratkaisuun, että neulon itse pohjakankaan sopivasta hahtuvasta ja huovutan sen. Ajatuksenani oli tehdä kaksi samankokoista taulua, jotka tulisivat olohuoneen seinälle sohvan taakse. Ohjaajallamme oli valmiita, noin 40x40 cm kehyksiä jotka tuntuivat juuri oikean kokoisilta. Eihän sitä mitään pienempää...

Tuumasta toimeen eli neulomaan katkeilevaa hahtuvaa. Kaikki hahtuvalankaa neuloneet tietävät, että se katkeaa tosi helposti. Ja usein. Noh, mitäs pienistä. Kaikki huovutusta harrastaneet tietävät, että se on kyllä aika sattumanvaraista, kuinka paljon tuotos kutistuu pesukoneessa ja minkä kokoinen lopputulos lopulta on. Näin kävi minullekin, jälleen kerran.


Toinen levyistä oli suurinpiirtein oikean kokoinen ja toinen sitten taas aika paljon pienempi. Tosin näin arvelinkin käyvän, koska kyseessä oli eri valmistajien hahtuvat ja toista neuloin vielä kaksinkertaisena. No, ei se mitään, ei laitetakaan niitä vierekkäin seinälle. Kahdella eri seinällä ne on ihan hyvät.

Ohjaajallamme ei ollut päällimmäiseksi kerrokseksi sopivan ruskeaa villalevyä, joten tilasin sellaista netin kautta itse, vähän niin kuin sian säkissä. Väri olikin ok, mutta materiaali yllättävän ohutta ja valitettavan epätasaista. No, ei sen nyt niin paksua tarvi ollakaan, kai... Lisäongelmia syntyi, kun villalevy ei tarttunutkaan neulatessa niin nätisti pohjaan kuin oli ajateltu. Ei ruskea eikä valkoinen. Pinnasta tuli tosi reikäistä, eikä se siitä juurikaan parantunut, vaikka kevyesti yritin sitä pehmeällä harjalla harjata. Täytyy vielä kokeilla, josko kostutus auttaisi ja pinta tulisi tasaisemmaksi.

Suurin ongelma tuli vastaan aivan lopuksi: olin kaikista ohjeista ja neuvoista huolimatta jättänyt materiaalia sittenkin aivan liian vähän reunoille. Työn pingottaminen kehysten päälle oli tosi tuskaa ja tuo pienempi (ruskea) onkin melkein pilalla. Sen voi ehkä vielä pelastaa siten, että sille tehdään vielä toiset kehykset ulkopuolelle, mutta katsotaan nyt kuinka käy...
Valkoinenkin villalevy on oikeastaan liian ohutta, vihreä pohja kuultaa siitä turhan paljon läpi saaden kauniin valkoisen näyttämään likaiselta. Eipä tästä muuta voi sanoa kuin että oppia ikä kaikki. Suunnittelu ja itse työn tekeminen oli kyllä tosi hauskaa! Ja kurssitovereiden työt ovat kaikki ihan erilaisia keskenään, niiden valmistumisprosesseja oli todella mielenkiintoista seurata . Muilta sai hienoja ideoita ja kannustavaa palautetta. Ihanaa, että edessä on vielä ainakin reilut kaksi ja puoli vuotta yhdessä näiden kivojen ihmisten kanssa!

Nitkutus jatkuu...

7 kommenttia:

Mari kirjoitti...

Mielenkiintoinen tekniikka! Tuo ruskea on kyllä aivan ihana, monivärinen oksa on tosi kauniin näköinen tuossa. Toivottavasti saat sen viimeisteltyä niin, että siitä tulee vielä upea lopputulos!

Eila kirjoitti...

Voi että miten mielenkiintoisia juttuja sinä nyt sitten saatkaan tehdä.
Ainakin näissä kuvissa taulut näyttävät kauniilta ja eihän niitä seinältäkään kukaan nokka kiinni taulussa katsele:)

Villa Lankala kirjoitti...

Mielenkiintoinen tekniikka! Kauniita tauluja:)Mitä kaikkea kaunista voisikaan tehdä tuolla tekniikalla?

Marika kirjoitti...

Tosi kauniita tauluja ! Erityisesti tykkään tuosta valko-vihreästä.

AnniKainen kirjoitti...

Voi että mukavan näköisiä tauluja ja mielenkiintoinen tekniikka. Ihan rupes sormia syyhyttämään. Eläköön kädentaidot ja taitajat :)

Hepsi kirjoitti...

Kauniita ovat! Mielenkinntoisia juttuja saat tehdä. Ihanaa!

affen kirjoitti...

Ai, miten ihania! Aloin jo mielessäni miettiä taulujen värejä omille seinille, kunnes muistin päättäneeni, etten tauluja juurikaan seinille laita.. Mutta jos vaikka sitten kortteihin hyödyntäisin inspiroitumistani ;).