10. kesäkuuta 2010

Fína hyrna

Elikkäs se hianompi huivi. No jaa... Neuloin tämän, kun Abrazo ei ollutkaan odotuksieni mukainen ja lankaa oli reilusti jäljellä. Tosin Abrazo meni sitten loppuvaiheissa kuitenkin purkuun ja uusiokäyttöön kun lankaa ei sittenkään ollut muuten tarpeeksi...

Malli: Fína hyrnan (Elegant fichu)
kirjasta Triangular and long shawls
lanka: teeteen Elegant vajaat 100 g kaksinkertaisena
Puikot: 4 mm ja 2 1/2 mm koukku reunuksen virkkaamiseen

Arvatkaas muuten miltä tuntuu, kun pingottaessaan huivia huomaa, että aivan aloitusreunassa onkin jotain pielessä? No ei tunnu kivalta, ei. Onneksi olen oppinut antamaan pienet, ja ehkä myös vähän isommat virheet anteeksi itselleni. Muiden virheet ovat sitten ihan eri asia, tietenkin.

Se virhe on tuolla pyrstössä päin, mutta ei nyt ihan hirveästi haittaa kun näin pienenä kuvana katselee :-)

Tämä on niitä islantilaishuiveja siitä kirjasta, jonka viime vuonna hankin kun halusin välttämättä neuloa Hyrna Herborgarin. En muuten suosittele tätäkään ihan ensimmäiseksi pitsineulehuiviksi kenellekään. Mikähän se olisi se paras aloittelevan huivineulojan malli? Aina jokin ihme juttu kun tulee ainakin mulle aina vastaan.

Keskiosa on ihan tuollaisia perinteisiä timantteja, mutta se neulottiin tosi jännässä järjestyksessä: ensin luotiin runsaasti (294 kpl) silmukoita, joita sitten tasaiseen tahtiin kavenneltiin. Koska tiesin neulovani kolmiohuivia, luulin neulovani sitä yläreunasta, kolmion kannasta alaspäin, kohti kapenevaa kolmion kärkeä. Lopulta jäljellä oli 11 silmukkaa, jotka ommeltiin yhteen ja - ta-daa -se olikin yläreunan keskikohta! Tiedän, että sepustukseni kuulostaa hämärältä, mutta ihan selvää se sitten lopulta oli, jopa minulle... Sen jälkeen poimittiin ne 294 aloitussilmukkaa, jotka olivatkin kolmion sivut, puikoille ja neulottiin tuo reunus, joka on kai se elegantti osuus.

Huivi menee lahjaksi ja saajalle tiedoksi, että ei ole lahjahuivia hampaisiin katsominen. Niinhän se meni?

Nitkutus jatkuu...

22 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Kaunis huivi! Oletko tyytyväinen lankaan? Väri on erinomainen:)

helena kirjoitti...

Kiitos Anna! Lanka on yksi lempilangoistani, oikein ihanaa. Pidän myös itse juuri tuosta väristä, vaikka huivi ei itselleni olekaan!

Tellu kirjoitti...

On kaunis,on.
Olispa kiva neuloa itsellekin... edes jotain. Nyt menee aika puutarhassa ja käsityöfestivaaliprojekteissa. No onneksi blogien kautta saa ihastella muiden tuotoksia.

Tess kirjoitti...

Ihana huivi ja kauniin kesäiset kuvat.

Ei niitä virheitä huomaa kuin tekijä itse, joten turhapa niillä on päätänsä vaivata :) Mie oon tosin ihan väärä ihminen toteamaan tätä, kun ruoskin välillä ihan liiankin kovasti itseäni, jos neuleeseen tulee joku pikku virhe :D Onneksi olen siitäkin oppimassa pois.

kio kirjoitti...

kaunis! aika erikoinen neulomistapa, mutta eipä tule päättelypulmia, ei liian löysää eikä liian kireätä.. Miten loit silmukoita? just suunnittelen yhtä huivia ja katselin provisional cast on youtubesta http://www.youtube.com/watch#!v=GSwG6SJ1z2I&feature=related Just passeli tuohon.

Mari kirjoitti...

Kaunis huivi! :)

Tui kirjoitti...

Ihana huivi! :)

santra kirjoitti...

Onpas niin ihanan näköinen huivi, että ihan katsomallakin ilahtuu. ;)

helena kirjoitti...

Tellu: Kiitos! Tulisin niin mielelläni sinne sun festareille, mutta kun just silloin on pojan rippijuhlat... Pari mun kässäkurssikaveria on tulossa ja kuulen sitten heiltä millaista siellä oli!

Tess: Juuri näin, sitä pois oppimista minäkin harjoittelen!

Kio: Loin ihan sillä perinteisellä kahden langan menetelmällä, mutta pari numeroa suuremmalla puikolla kun tiesin että silmukat pitää poimia. MUTTA, myöhemmin luin, että juuri provisional cast on olisi ollut oikein hyvä menetelmä juuri tähän huiviin! Kiitos muuten linkistä, tajusin sen katsottuani miksi en koskaanole onnistunut purkamaan jämälankaketjua kun olen käyttänyt menetelmää nro 2. Tosi hyvä video!

Mari, Tui ja Santra: Kiitos jokaiselle, yhdessä ja erikseen!

Tuija kirjoitti...

Onpa kaunis, onnea!

Enpä olekaan vielä kutonut islantilaishuivia, pitää pistää korvan taakse. Tekevätköhän siellä noitakin jostakin lopiversiosta vai mistä?

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Minustakin huivi on tosi kaunis!

AnniKainen kirjoitti...

Kyllä vain onkin kaunis! Hoo, nostanpa hattua sinulle. Tuon selostuksen luettuani epäilen, että ois voinu jäädä minulta tekemättä. Ja virheistä: tyhmä ei huomaa ja viisas ei virka :) En tiedä kumpaan kuulun, mutten kyllä huomannut mitään. No, tuostahan vois jo päätellä jotain :)

helena kirjoitti...

Tuija: Kiitos! Kirjassa ohjeistettiin käyttämään "Factory spun, single ply, Icelandic wool" ja sitten kerrottiin mitä se oli ennen ja mitä se olisi nykyään. Alunperinhän huivit oli tietenkin tehty " from handspun, double plied, fine undercoat wool". Kirjassa kerrotiin myös kuinka monta metriä pitäisi olla 100 g:ssa, mutta eihän se huiveissa ole niin tarkkaa :)

Päivi: Kiitos!

Annikainen: Hih, no ei sitä virhettä noin kaukaa katsottuna huomaa, itsekin tajusin sen vasta siinä pingotellessa. Mutta on se ihan selvä jos lähietäisyydeltä tarkastelee ja neuleista vähän ymmärtää!

Eila kirjoitti...

Kaunis, kaunis, totean minäkin:)

Marika kirjoitti...

Ihana huivi ja kaunis väri !! Vähänkö olet ollut taas ahkerana. Mun Hyrnani ei ole edes alulla... :-( Työ- ja ristipistovaihtokiireet ovat olleet esteenä ja juhla-asukin on vaihtunut jo pariin kertaan. Mutta alulle ainakin haluan Hyrnani tälle kesälle !

seijap kirjoitti...

Ihana huivi jälleen. Minullakin tuo kirja odottaa, saman huivin takia sen ostin, mutta nyt lomareissuja ja autossa istumisia ajatellen täytyy olla jotain tosi aivotonta neulottavaa.

helena kirjoitti...

Eila: kiitos!

Marika: Niin ne suunnitelmat elää, mulla on enää 4 yötä niihin juhliin, joten nyt mennään niillä mitä on tähän mennessä saatu hankittua :)

SeijaP: No se liehuhelmainen tunika sitten matkaneuleeksi, se ei vaadi minkäänlaista aivotoimintaa :)

seijap kirjoitti...

Niinhän se taitaa olla kyllä oikeesti aivottomista aivottominta neulontaa.
Juuri katselin Sanan suvipäivien ohjelmaa ja luulen että siellä se valmistuisikin ja kun ei se Wave edes paina mitään. Onnistuisi kuljetuskin.

Hepsi kirjoitti...

Upea huivi eikä ihan helpolta kuulostanut sen neulominen! =)

Villanne kirjoitti...

Kaunis huivi! samaa ohjetta minäkin olen lueskellut, mutten ole vielä aloittanut!

Ninnu kirjoitti...

Aivan ihana huivi! ..ja kauniissa maisemassa kuvattu.

Iloista & hyvää juhannusta!

Lila kirjoitti...

Kaunis huivi!
Mukavaa juhannuksen aikaa:)