15. tammikuuta 2011

Bling-bling

Miksi sitä aina jää johonkin koukkuun? Ensin oli mukamas niin kovin vaikeaa saada aikaiseksi edes yhdet kämmekkäät ja nyt ei sitten muuta tee enää mieli neuloakaan. Muiden blogeissa aikaisemmin ihailin toisten valmiita kämmekkäitä ja kommentoinkin usein, että minäkin tarvitsisin, mutta kuka neuloisi? Nyt kun olen saanut putken pään vihdoin auki, niin loppua ei näy. Näiden nimeksi mieheni antoi Bling-bling, koska langassa on oikeasti sellainen todella hieno kiilto, hyvin hillitty tosin.

Malli: kunhan neuloin
Lanka: nimetön tanskalainen silkkivilla n. 60 g
Puikot: 3mm
Koukku: 1,5 mm

Kesällä 2008 pakenimme sadekuuroa ihanaan pieneen lankapuotiin Ruotsin Grännassa. Paikka oli pullollaan kaikkea ihanaa, kuten tuollaiset pikkuiset "hemslöjd" -puodit tapaavat olla. Minä lämpenin ihanalle, tanskalaiselle kaksikierteiselle langalle langalle, jonka vyötteessä ei ole mitään nimeä. Langan koostumus on 50 % silkkiä, 25 % merinovillaa ja 25 % kidmohairia ja pehmeämpää saa hakea. Ostin kaksi 50 gramman vyyhtiä à 120 kruunua, mikä tuntui ainakin silloin aika suolaiselta hinnalta.
Kaksi vyyhtiä on sellainen määrä, että se ei oikein mihinkään riitä ja langat ovatkin saaneet lojua näin pitkään lankakorissani. Olen niistä meinannut tehdä milloin pipoa ja milloin huivia, mutta väri on kuitenkin lopulta jotenkin niin outo, että en ole niistä mitään saanut aikaiseksi. Nyt tein nämä kämmekkäät, joihin kului vähän yli yksi vyyhti... Jäljellä on siis entistä vähemmän ihanaa lankaa, josta tullee toiset, hieman lyhyemmät kämmekkäät. Sitten joskus.
Aloin neuloa kämmekkäitä uusimman Suuri Käsityö -lehden ohjeen no 16 mukaan, mutta heti alkukerrosten jälkeen totesin, että langan kauneus menisi hukkaan pitsikuviossa. Siksi muutin suunnitelmaa ja jatkoin heti reunuksen jälkeen pelkällä sileällä neuleella. Tein kämmekkäisiin kavennuksia ja levennyksiä mittojeni mukaan, ahkerasti sovitellen. Ja joka kerran  muistin varmistaa mieheltä, että "Kato, eiks tuu ihanat?"  Ei se sitten enää lopuksi jaksanut kauheasti innostua... Outoa! Peukalon aukon tein kuitenkin lehden ohjeen mukaan, eli neuloin sillä kohdalla kerroksia edestakaisena neuleena, enkä pyörönä. Mielestäni sangen nerokas ratkaisu, ei tule sellaista rumaa venynyttä reunasilmukkaa niin kuin silloin jos päättelee silmukat ja sitten luo uudet seuraavalla kerroksella tilalle. Tarkoitan siis, että ainakin minulle käy (lähes) aina niin.
Peukun kohtaa en muistanut käskeä erityisesti kuvata, eikä se kovin hyvin näy seuraavastakaan kuvasta, valitettavasti. Kuvassa poseraa myös pikkusatsi sytykeruusuja, jotka on meilläkin todettu maanmainioksi konstiksi sytyttää vähän huonommatkin puut.
Jotta kämmekkäät eivät olisi liian pelkistetyt, virkkasin niihin pienet kukkaset Käspaikan ohjeen mukaan. Aloitin kukan tummemmalla vihreällä ja toisen terälehtikerroksen virkkasin langan vaaleammalla säikeellä. Työläintä tässä vaiheessa oli erottaa langan kierteet toisistaan, tuo tummenpi takertui yllättävän tiukasti vaalemapaan silkkisäikeeseen. Keskelle olisin halunnut ommella sellaisen oikein kirkkaan pienen kristallin hopeapedillä, mutta en ole löytänyt sopivaa. Sisäinen harakkani pyrkii selvästi pintaan!
Nitkutus jatkuu...

22 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Kämmekkäät ovat oikein kauniit käsissäsi. Lankakin kaksivärisenä näyttää hurmaavalta. Harmi että olen niin lämmin kätinen, etten oikein voi käyttää kämmekkäitä, kauniit ne kumminkin on.

elinam kirjoitti...

Ihana väri. Noin minäkin oon peukaloaukon joskus jättänyt, helppo ja siisti.

Kaisa kirjoitti...

Aivan täydellisen värinen vihreän sävy tuossa langassa!

Hepsi kirjoitti...

Kauniit kämmekkäät!

Minna kirjoitti...

Minä voisin nyt vuorostani sanoa että tarvitsisin, mutta kukahan neuloisi. Jonossa on, kuten moni muukin :) Kauniit ovat, ja todella kaunis lanka.

nienor kirjoitti...

Ihanan värinen lanka kämmekkäissä, ja kivasti kerrottu sen hankinnasta. Itse jään aina joskus silittelemään jotain lankaa ja muistelemaan, että tämän ostin silloin ja sieltä ja siinä mielentilassa :)

kaisa kirjoitti...

Ne on kauniit!

Olen samaa mieltä tuosta, että langan kauneus on edukseen yksinkertaisessa mallissa.

Marika kirjoitti...

Mielettömän ihanat !! Tuossa näkee hyvin miten kaunis lanka ei tarvitse paljon tapahtumaa neulepintaan. Niin ja minäkin tosiaan tarvitsisin tuollaiset pitkät kämmekkäät. Kauniit on myös sytykeruusut !

seijap kirjoitti...

Voi, kuinka kauniit!

villapeikko kirjoitti...

Tosi kauniit!

Hepuli kirjoitti...

Kauniit! Ihana väri.

Anna kirjoitti...

Mukavat kämmekäät ja mielenkiintoinen lanka.

KESÄN LAPSI kirjoitti...

Oi, miten kaunista lankaa, josta nitkuttelit upeat kämmekkäät. Kämmekkäät on ihanan lämpöiset käytössä. Oiva keksintö joltakin.

Heidi kirjoitti...

En ole koskaan kutonut (enkä edes käyttänyt) kämmekkäitä. Pitäisi ehkä kokeilla :) . Nuo ovat kerrassaan kauniit ja kukat antavat ihanan huolitellun ilmeen.

helena kirjoitti...

Leena: Kiitos! Voi, lämpimät kädet ovat ihana asia. Minä olisin mielummin ilman kämmekkäitä jos en palelisi niin, että ranteita särkee!

Elinam: Väri ON aivan ihana, ei mikään perusvihreä.

Kaisa: Väri toistuu ainakin omalla näytölläni oikeana, enimmäkseen pidän siitä kovasti, mutta joskus tuo keltainen on vähän liian outo.

Hepsi: Kiitos!

Minna: Aloita vaan, vaikka jonon ohi. Nämä valmistuvat niin nopsaan, että et huomaakaan!

nienor: Hassua, minäkin muistan aika tarkkaan kaikki hankkimani langat ja niiden ostoon liittyvät tunnelmat. Ehkä siksi, että yleensä nautin hankintatilanteesta suunnattomasti. En nappaa marketista mitää ohinmennen, vaan makustelen aina liikkeessä lankoja ennen ostoa.

Kaisa: Kiitos! Samaa mieltä langan kauneudesta.

Marika: Juu, harvoin mikään ihan yksivärinen on sellaisenaan niin kaunista, mutta en toisaalta pidä kovin kirjavistakaan langoista. Ruusut ovat vain niin harmaita, olen hankkinut väriä seuraavaa satsia varten. Katotaan, mitä niistä tulee.

seijap, villapeikko, hepuli: Kiitos, kiitos ja kiitos :)

Anna: Kiitos! Minua oikein harmittaa kun en saa langasta mitään lisätietoja, voisin vaikka hankkia sitä joskus lisää jos tietäisin sen nimen tai valmistajan. Vyötteessä on vain hyvin tyylitelty lampaan kuva.

Kesän lapsi: Tosiaan, kiitos kuuluu keksijälle. Uskoisin, että kämmekkäät on kehitetty tosi tarpeeseen joskus :)

Heidi: Kiitos! Kokeile kutoa, mukava tehdä ja lämmittävät ihanasti!

Näppi kirjoitti...

Kauniit kämmekkäät.
Mitenkähän sitä sais tuon neulonnanpään auki? Musta tuntuu että se on kadonnu mulla kokonaan ku pittää käyä töissä... työt haittaa harrastusta kovimman kautta. Kurjaa. Ihania juttuja jos monenmoisia oli täällä taas kivalla tyylillä blogattuna. Mukavaa tätä vuotta!

Emma kirjoitti...

Kuvistakin välittyy langan pehmeys, varmasti ihanat käsissä...

Maritta kirjoitti...

Ihanat! Kyllä mun nyt täytyy kaivaa lankaa esille ja aloittaa kämmekkäät! Ja nuo sytykeruusut on aivan loistava keksintö :D

helena kirjoitti...

Näppi: Kiitos! Juu se on välillä rassaavaa kun pitää ehtiä töitäkin tehdä!

Emma: On ihanat käsissä, tänään testasin näitä tositoimissa :)

Maritta: Puikoille vaan, netti on täynnä ihania malleja ja kämmekkäät valmistuvat sinulta hujauksessa!

santra kirjoitti...

Ihan namilankaa näyttää olevan kun tuli noin ihanat kämmekkäät. Täytyykin koittaa joskus tuollaista peukalonreikää kun kämmekkää ruppee pukkaamaan ilmoille. ;))

enkulin käsityöt kirjoitti...

Jestas mikä väri - ihanat.

Hosuli kirjoitti...

Oho, ompas nämä ihanan, herkullisenvihreät! :)