3. lokakuuta 2010

Apinan raivolla


Tiesittekö muuten, että "Experienced - for knitters able to work patterns with complicated shaping and finishing" ei olekaan suomennettuna "Nopea välipalaneulomus - kutaise tästä pikaisesti päällepantavaa lähestyviin juhliin", vaan se tarkoittaa että "Vähän helevetin työläs - harkitse vielä". Minä en tuota tajunnut ja aloitin sen kummempia miettimättä.

Lace Jacket by Brooke Nico
Designer Knitting Fall 2010
Rowan kidsilk haze n.110 g
Puikot 4 mm

Voin rehellisesti kertoa, että ei sitten niin mikään neule ole ikinä tökkinyt näin pahasti. Hammasta purren, apinan raivolla, suomalaisella sisulla ja kaikilla muilla mahdollisilla kliseillä neuloin kuitenkin tämän loppuun. No kannattiko? Varsinkin kun juhlat oli ja meni, enkä mä edes pidä mistään hörsöistä, vaan sellaisista ihan yksinkertaisista jutuista. Suoraviivaisista. Toisaalta tuleehan niitä aina uusiakin juhlia, jos vaikka joskus tekisi mieli edes vähän hörsöillä. Mukavan lämmin ja kevyt se on, lankaa meni vähän yli 100 grammaa.


Malli aloitettiin selästä keskeltä. Enpä ole ikinä kokenut niin suurenmoisia hankaluuksia jo ensimmäisen viiden silmukan kanssa. Miten luodaan viisi silmukkaa viidelle puikolle ja aletaan neuloa? Ei jummarra, ei! Selvisin kuitenkin ja mallikaavio olikin jo ihan jees, siis jos silmät pysyivät tiiviisti oikealla rivillä. Turha oli edes haaveilla mistään tv:n katselusta tämän neuleen kanssa, pelkkä ajatus jostain muusta sai hukkaamaan paikan ja päästelemään ärräpäitä. TV-ystävällisyys asteikolla 4-10 ihan 0.

Reunus oli jo vähän helpompi, mutta niin puuduttavan piiiiiitkä. Varmaan yhden viikon neuloin pelkkää reunusta. Laskin, että siihen meni lähes 20 tuntia. Kaikkeen sitä voikin ihminen aikaansa kuluttaa! Tein ihan ohjeen mukaan, en muuttanut yhtään mitään kun en olisi osannutkaan. Hihatkin juuri niin pitkät kuin käskettiin, lehden kuvissa ne ovat mielestäni sellaiset 3/4-mittaiset, minullapa nuo näyttävät olevan melkein täyspitkät.

En ole muuten aikaisemmin törmännyt ohjeeseen, jossa vain puolet tarvittavista mallikaavioista löytyy lehdestä ja loput sitten tulostetaan netistä. Mikähän logiikka siinä on? En ole vielä ymmärtänyt, mutta en ole huolissani. On niitä nimittäin muutama muukin pikku juttu, joita en ihan ymmärrä :)

Nitkutus jatkuu...

42 kommenttia:

kaisa kirjoitti...

Voi ei! Mutta sun kuvissa se näyttää aivan käsittämättömän ihanalta!

Tiina kirjoitti...

Vaikka neulominen olis ollu miten tuskaa, niin lopputulos ainakin on aivan UPEA!

Anna kirjoitti...

Voi että! Mutta hyvä on, että on valmis ja näyttää todella kauniilta.

Tess kirjoitti...

Upea neule ja palkitsi varmasti tekijänsä :) Vaikeuksien kautta voittoon.

Lace stockingsit oli kans sellaiset, että ainoastaan ensimmäinen kaavio löytyi lehdestä ja kaikki muut netistä. Kaipa se on sitten säästämistä se. Ärsyttävää ja typerää mun mielestä. Jos ostan lehden, toivoisin koko ohjeen löytyvän sieltä eikä vain osan siitä. Hmph.

elinam kirjoitti...

Ai että miten ihanasti kuvailtu uurastus, nauratti mukavasti! Sepä se onkin näissä käsityöhommissa, kun välillä miettii että mikähän järki tässä on, mutta se on se onnistumisen fiilis niin mahtava että kyllä varmasti kannatti tuo "välipala" purasta vaikket sitä niin paljo käyttäiskään :D! Laita vaikka seinälle muistuttamaan,miten taitava oot, ihailen tuommosta kärsivällisyyttä. Sitä ei multa eikä monelta muultakaan löydy :)

AnniKainen kirjoitti...

Arvasinkin että täältä on tulossa jotakin huisin hienoa (pitkä hiljaisuus nääs :) Siis huimaa! Ei voi kuin ihailla ja nostaa hattua korkealle. Kyllä jotku osaa.

helena kirjoitti...

kaisa: Kiitos, kuvat tuli otettua vähän hätäisesti. Luomusta ei ole pingotettu ja sen huomaa, hyvä kun langanpäät on päätelty!

Tiina: Kiitos, tosin tuskaa se oli, ainakin enimmäkseen.

Anna: Olen niiiin onnellinen kun se on vihdoinkin valmis :)

Tess: Kiitos! Ikäviä tosiaan tuollaiset puolikkaat ohjeet. Kaikki printit kun tuppaavat jossain vaiheessa häviämään ja ovatko ne sitten netissä ikuisesti? Kysyn vaan...

elinam: Näin se menee, itsensä voittaminen on just parasta!

Annikainen: En tiedä tuosta hienosta, mutta hiljaisuus oli todella pitkä. Kuin nälkävuosi. Ja ihan kokonaan tuon härpäkkeen takia :D

Marika kirjoitti...

Heh, olit kyllä saanut postaukseen välitettyä myös tuon tekemisen tuskan !! Mutta hei, missä vaiheessa tuo työ näytti mallikuvissa helpolta ja nopealta välityöltä ?!?!? ;-D Kaunis siitä tuli vaikka olen samoilla linjoilla omastakin vaatetyylistäni. Ei hörsöjä.

Marika kirjoitti...

Ja piti vielä sanomani että upeat kuvat. Taas.

Raitalammas kirjoitti...

Kyllä uurastus kannatti. Upeaakin upeampi neule! Ja mikä väri!

Elli ja Aura kirjoitti...

Valtavan kaunis! Haluaisi kanssa, mutta ärripurrien jälkeen voi olla että etsin jonkun samantapaisen ;)
Elli

O kirjoitti...

Voi, onpa tosi herkän kaunis neule! Himoitsin ko.lehdestä tuota mallia, mutta jos se on kauhean vaikeatekoinen, niin ehkei sitten...mutta iloitse sinä kaiken työn jälkeen, ihana lopputulos! Kyllä niitä hörsöjäkin tulevan talven juhliin varmasti kaivataan! :)
Outi

Nasti kirjoitti...

*on kunnioituksesta mykkänä*

Hepsi kirjoitti...

Kylläpä kannatti kaikki tuskailu ja vaivannäkö, tuli siitä niin upea!

seijap kirjoitti...

Voi mikä ihanuus! Nyt pitää kyllä sanoa, että olet tehnyt jälleen kerran äärettömän kaunista jälkeä.

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Ihanan kevyt ja kaunis!

Eila kirjoitti...

Oi ja voi, pitää ihan voivotella kun on niin hieno neule, kaunis totta tosiaan!!!!

Hepuli kirjoitti...

Aivan upea!!! Tuo kirja pitää saada! Ehkä ne tuskaisimmat neuleet on niitä kauneimpia myös!

Hepuli kirjoitti...

Eikun siis lehti... Saako noita jostain vai pitääkö tilata? Vaikka varmasti mun taidoilla täysin mahdoton niin tuo on niin valtavan upea ja kidsilkiä on kotona ni voih... Tahtoo :)

MINNA kirjoitti...

Kertakaikkisen UPEA bolero!!!

Lellu kirjoitti...

Todella kaunis!!

Kaisa kirjoitti...

Upea neule!

affen kirjoitti...

Kaunis neule! Ja ihana kuulla ihan todenmukainen kuvaus, kuinka joidenkin töiden kanssa vain voi vastustaa ;). Minä olisin varmaankin haudannut jossain vaiheessa (todennäköisesti aika alussa;) tuon työn sinne kaapin perukoille, jossa tälläkin hetkellä on puolisen kymmentä hyvin alkanutta (mutta huonosti jatkunutta) työtä...

Tuija kirjoitti...

No jopas, nyt ymmärrän jättämäsi pitsikommentin syvällisemmin. Minun pikkuruinen huivini ja sen parissa kokemani "tuskat" kalpenevat pahasti ja luikkivat häntä koipien välissä maan rakoon.

Olet kyllä tehnyt kertakaikkisen upean työn ja toivon, että työ palkitsi tekijänsä ja että pitsineuleellesi löytyy arvoistaan käyttöä. Onnea!

Epa kirjoitti...

ei ole muuta sanottavaa kuin Upea!

Carita Oksa alias Cassu kirjoitti...

Upea lopputulos!! Mutta ainakin jouduit noudattamaan ohjetta ;) Ei päässyt tällä kertaa sooloilemaan....

helena kirjoitti...

Marika: :D No ei se helpota näyttänytkään, nyt kun tarkemmin katsoo!

Lammas: Vaikka väri onkin ihana, se on silti hieman liian tumma kenkiini nähden :-(

Elli: Selviät siitä aivan varmasti, mutta tiedätpähän mitä on edessä!

O: No, ei se nyt sinällään vaikea ole, mutta työläs!

Nasti: "kiittää"

Hepsi: Kiitos!

seijap: Kiitos, vähän kyllä nolottaa kun en malttanut edes pingottaa ennen kuvausta...

Päivi: On, kevyt on!

Eila: Voi voi ja kiitos ;-)

Hepuli: Mä ostin omani Stockmannilta, mutta kai niitä muualtakin saa? En tosin tiedä...

Kesän Lapsi, Lellu ja Kaisa: Kiitos, pakko kohta uskoa!

affen: Mä en raaskinut jättää kesken kun toi lanka on aika kallista. Muuten olisin heivannut jo johonkin nurkkaan häpeämään.

Tuija: Kiitos! Eikä muuta kuin kohti seuraavaa pitsikaaviota, joka on onneksi tuttu jo ennestään.

Epa: Kiitos :)

enkulin käsityöt kirjoitti...

Voi ihanuus miten kauniin ihanan kaunis.

helena kirjoitti...

Carita: Ja kuten tiedät, sehän se oli parasta kun ei tarvinnut sooloilla ;-)

Enkulin käsityöt: Kiitos, kiitos!

maria kirjoitti...

Voi kun upea!! En voi käsittää sitä kärsivällisyyden määrää! Ja hienot kuvat hienosta paikasta!
Mä voisin keksiä vastapainoksi jotakin hy-vin pal-jon yksinkertaisempaa nitkutettavaa nyt kohta sulle, jos jaksamista riittää! Lähettelen ideaa.. ;)

santra kirjoitti...

Jos oli työläs, niin on muuten SUPERHIENO! Sain juuri lahjaksi mohairpalleron, mutta en kuvittelekaan tekeväni mitään noin ihanan näköistä näillä 'taidoilla'. :D

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä se näyttää järjettömän hienolta ja työläältä. Toivottavasti pääsisin joskus näkemään luonnossa. t. yksi wanna-be-sopraana jota mentoroit noin miljoona potenssiin xxx kertaa helpommassa tekeleessä

Ripsu kirjoitti...

Siis niin ihana!

Kytsätär kirjoitti...

Aivan mahdottoman upea neule että väri! Varmasti kannatti kärsiä tämän projektin kanssa.

Hepuli kirjoitti...

Tää lähtee huomenna Stokkalle hakeen lehteä... Voi olla tiedossa sadan vuoden hiljaisuus ennenku mun on valmis, mutta tuo on vaan niin käsittämättömän kaunis. Tosivottavasti sulle tulee paljon juhlia niin saat pitää :)

helena kirjoitti...

maria: ideoita tänne vaan -katsotaan josko niistä saisi jotain aikaiseksi :)

santra: No, kärsivällisyyttä siinä kyllä enemmän vaadittiin, mutta ehkä joku toinen malli vois tosiaan olla helpompikin.

Sanna wanna-be: Ehkä siellä pikkujouluissa näet livenä?

Ripsu ja Kytsätär: Kaunis kiitos, molemmille!

helena kirjoitti...

Hepuli: Tsemppiä, jos ymmärsin oikein että aiot aloittaa saman projektin! Mäkin toivon niitä juhlia, eiköhän niitä vielä tule!

hillanen kirjoitti...

Herranen aika, miten hieno, siis aivan käsittämättömän upea!

kaisu kirjoitti...

Ooo! Mut hieno se on! Kaiken vaivan arvoinen;).

Anonyymi kirjoitti...

On se kyllä upea, uskomattoman hieno! Munkin on hieman vaikea käyttää pitsiä, mutta silti tuo on musta todella kaunis. Käytä sitä ihmeessä, mikä ettei arkenakin!

Pirena kirjoitti...

Tuo on just sitä mitä minäkin tekisin. Oikein nautin monimutkaisuudesta vaikka tuntuu ettei saa mitään tölkkua. Siun pitää laittaa se seinälle, että voit ihastella mennen tullen.

Heidi kirjoitti...

Tais kuitenkin olla vaivan arvoinen =)