5. helmikuuta 2011

Harilik

Tapasin muutama viikko sitten pitkästä aikaa Annan, joka oli käymässä Helsingissä. Annalla oli mukanaan suunnittelemansa Harilik, aivan ihana ja ilmavan keveä alpakkaliivi. Sovitin sitä päälleni ja ihastuin ikihyviksi. Sain myöhemmin Annalta ohjeen liiviin ja aioin toteuttaa omani Tallinnasta ostamastani angorasta, siitä samasta josta virkkasin edellisen postauksen kämmekkäät. 
Malli: Harilik (Lang Vest) by Kuduja (rav linkki)
Lanka: Pirtin kehräämön karstalanka 140 tex x 2 ja Schoppel-Wolle Merino Lace
Puikot: 5 mm

Tiheys ei kuitenkaan täsmännyt, joten harrastinpa hieman neulematematiikkaa ja päätin rohkeasti soveltaa. Neuloin liiviä melkoisen pitkälle vain todetakseni että pieleen meni. Uuteen yritykseen päätin käyttää kahden langan cocktailia, liukuvärjättyä villaa ja ohutta yksiväristä mohairia. Tällä kombinaatiolla tiheys täsmäsi paremmin, mutta neuloessani olin kuitenkin vähintäänkin epäileväinen lopputuloksen suhteen. Yllättäen se oli parempi kuin olin mitenkään osannut kuvitella! Liivistä tuli siis oikein mieluinen, lämmin ja pehmeä. Mitenkään kovin ohueksi ja ilmavaksi sitä ei tosin voi kehua. Eikä se myöskään ole yhtään alkuperäisen ihanuuden näköinen, mutta sekään ei nyt enää haittaa.
Liivi neulottiin yllhäältä alaspäin, ensin takakappale kainaloihin asti, sitten poimittiin aloitusreunasta silmukat etukappaleille ja neulottiin nekin samaan pituuteen. Sitten vaan yhdistettiin kappaleet, lisättiin muutamia silmukoita kappaleiden väliin ja annettiin palaa. Liivin pituuden määräsi mohairin riittävyys, jota varastooni oli jäänyt yksi kerä Mohairminimalistista (Annan suunnittelua sekin). Alareunan ainaoikein osuus on neulottu pelkällä villalla. Pääntien ja kädentiet viimeistelin rapuvirkkauksella, vaikka ei välttämättä olisi tarvinnutkaan.

Tuntuu, että kaikki tietävät minun olevan täysin koukussa neulomiseen. Sukulaiset, työkaverit, kuorokaverit, kässäkaverit ja myös lasten kaverit. Sain nimittäin ihanan, itsetehdyn syntymäpäiväkortin, jossa oli mm. seuraava kuva. Mielestäni se kertoo kaiken olennaisen neulomisesta. Kiitos Susanna :)

Nitkutus jatkuu...

19 kommenttia:

Altocumulus kirjoitti...

Kerrassaan upea!

Lila kirjoitti...

Upea liivi! Ja kauniin värinen:)

kaisa kirjoitti...

Se on ihana! Voisin kuvitella itsellekin samanlaisen. Tykkään kovasti tuollaisista yksinkertaisista neuleista.

Leena kirjoitti...

Liivisi on todella mukavan näköinen. Annan mallit ovat nerokkaita yksinkertaisuudessaan. Olen vasta neulonut sen minimaalisen (ei tuo nimi nyt ihan oikein taida olla), mutta kumminkin saman kuin sinäkin ja tuotakin voisi ajatella ja sinähän kerroit työjärjestyksen.

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Tosi kaunis ja ihanan värinen!

Anna kirjoitti...

Kiitos, Helena, että neuloit taas mallini! Tulos on kaunis! Mietin alussa, että se on pätkävärjättyä vironvillaa:).

enkulin käsityöt kirjoitti...

Ihanan ihana - mikä ihana väri. Ja näytät upealta liivi päällä.

Maritta kirjoitti...

Voi kun tää on kiva! Ja tuo solki on kyllä just sopiva tuohon. Ihana tuo kortti ja onnittelut! :D

Tellu-Tellervo kirjoitti...

Ensimmäiseksi tulee mieleen tyylikäs! Ja mallista sain ideaa itsellenikin, pari kerää Noroa kaipaa uutta mallia.
Ihana kortti!!!

MINNA kirjoitti...

Tosi kaunis liivi!!! Ja kerrassaan mainio kortti ;O)

helena kirjoitti...

Altocumulus: Kiitos!

Lila: Kiitos! Väri on kyllä jotenkin vielä intensiivisempi luonnossa.

Kaisa: Joskus vähemmän on jopa enemmän :) Minäkin olen yksinkertaisen ja pelkistetyn ystävä.

Leena: Olen samaa mieltä kanssasi. Olen nähnyt aika monta Annan malleista luonnossa ja ne ovat usein paljon kivempia vielä kun ne näkee, kuvat eivät kerro koko totuutta.

Päivi: Kiitos!

Anna: Kiitos itsellesi mallista :) Pirtin kehräämön liukuvärjätyssä on todellakin jotain samaa kuin vironvilloissa.

Enkulin käsityöt: Voi kiitos kehuista! Aluksi tuntui että liivi tekee minusta jotenkin pönäkän, mutta se tunne meni onneksi ohi :)

Maritta: Solki on Tallinnasta, tosi käytännöllinen moneen paikkaan!

Tellu: Kiitos! Tosin luin just sun blogitekstin vaakaraidoituksesta vyötäröllä ja aloin taas arvella...

Kesän lapsi: Kiitos. Kortti on todellakin mainio!

AnniKainen kirjoitti...

Voi, just tuommosen minäkin tarttisin. Todella kaunis ja tyylikäs, ei mitään likaa eikä liian vähän. Ja väritkin, voi huokaus. Ja sopii vielä niin hyvin sinulle. Hän osaa ja taitaa.

Knirvana :)

Hepuli kirjoitti...

Ihanat värit ja ihanan tyylikkään yksinkertsinen malli! Mistä muuten on tuo solki? Mulla on sellainen puinen, mutta tuo metallinen on kyllä hieno

seijap kirjoitti...

Siis aivan ihana!

helena kirjoitti...

Annikainen: No eikun neulomaan! Se oli oikeasti kiva neuloa ja valmistui sukkelaan.

Hepuli: Kiitos! Solki on Tallinnasta jostain käsityöläispuodista, en valitettavasti muista nimeä. Niitä on siellä useaa eri kokoa ja myös erilaisia.

Seijap: Kaunis kiitos :)

Hepuli kirjoitti...

Kiitos solkivinkistä!!! Nyt tarvii lähteä käymään Tallinnassa, että saa tuollaisen :) Tuo metallinen varmaan liukuu paremmin kuin se kun mulla on.

Emma kirjoitti...

Tosi nätti liivi, keväisen värinen :)

Päivi kirjoitti...

Voi miten ihana!
Ja niin myös ne myöhemmin tähän neulomasi kämmekkäät.

Hanna kirjoitti...

Todella hieno! Ja tuo solki on kyllä piste ii:n päälle. Sopii mainiosti liiviin. Muistatko mistä sieltä Tallinnasta löysit tuon soljen?